Beta

Riippuvuuskaaviot monimutkaisempaan tarpeeseen

 

PERT kehitettiin alunperin helpottamaan suurten ja monimutkaisten hankkeiden määrittelyä ja ennustamista. IT-hankkeissa olosuhteet ja tavoitteet muuttuvat kuitenkin niin paljon, ettei PERT:n käyttö ennusta todellista valmistumista kovinkaan hyvin. Hyöty painottuu IT-hankkeissa riippuvuuksien tiedostamiseen.

 

On kuitenkin olemassa pidemmälle meneviä PERT -kaaviotekniikoita. Hyvin haastavissa hankkeissa voi olla syytä harkita niiden käyttöä. Täysimittaisessa PERT -kaavioissa huomioidaan pelkkien riippuvuussuhteiden ja tehtäväkestojen lisäksi myös työvaiheen aloittamisen odotusajat sekä ennakoidut aikaisen aloittamisen/lopettamisen ja myöhäisen aloittamisen/lopettamisen impaktit. Nämä ovat kuitenkin oleellisempia seikkoja vaikkapa rakennustuotannossa, jossa joudutaan arvioimaan betonin kuivumisaikoja tai vaikkapa tarvaratoimitusten ajoittamista ottaen liikenneruuhkat huomioon.

 

Täysimittaisen PERT -kaavion käyttö mahdollistaa esimerkiksi onnistumisen todennäköisyyden arvioinnin. Kun projektin toivottu valmistumisajankohta on tiedossa, voidaan PERT-menetelmällä laskea, mikä on todennäköisyys sille, että projekti saadaan valmiiksi juuri siihen ajankohtaan mennessä. Myös projektin seurantaa helpottamaan asetettujen välietappien kohdalla voidaan tehdä vastaavat todennäköisyysalaskelmat. Todennäköisyyksien arvioinnilla voi olla hyötyä isommissa hankkeissa, kun esimerkiksi on vaikeaa tehdä valintoja aikataulun kiristämisen tai sisällön leikkaamisen välillä.

 

PERT-kuvaustapa

Esimerkki 1

 

Pert_complex.png

Esimerkki 2

 

 


 

PERT-menetelmän vahvuutena on pidetty sitä, että se korostaa aikatauluarvioiden epävarmuutta, kertoen vain ajakohdan, johon mennessä jonkin hankkeen vaiheen voi odottaa valmistuvan. PERT-kaavio tuo myös hyvin esiin ns. kriittisen polun ja kiinnittää huomion niihin tehtäviin, joilla on suurin vaikutus hankkeen onnistumiseen.

Luonnos